Siirry sisältöön

Harrastuskoira

Picardienpaimenkoira on tyypillisesti hieman pidättyväinen, mutta rohkea ja voimakkaasti vahtiviettinen. Rotu on jalostettu itsenäiseen työskentelyyn, ja hyvin itsenäinen ja itsepäinenkin se saattaa olla. Picardin koulutus ja motivointi on useasti melko haasteellista, joten koulutuskokemuksesta on hyötyä. Koulutuksessa picardi ei innostu monista peräkkäisistä toistoista, eikä sillä ole juurikaan miellyttämisen halua, joten koulutuksessa edistyminen on hitaampaa kuin monilla yleisillä palveluskoiraroduilla. Tämän rodun kanssa voi harrastaa mitä tahansa lajia, mutta korkeita kilpailutuloksia nopeasti tavoittelevalle ihmiselle rotu ei sovi. Rotu oppii hitaasti ja päivän suoritukseen vaikuttaa koiran kulloinenkin motivaatiotaso, ei miellyttämisen halu tai palkan houkuttelevuus.

Picardienpaimenkoiran kanssa voi kuitenkin harrastaa lähes kaikkea: agilitya, tokoa, jälkeä, hakua, vesipelastusta, tanssia, paimennusta jne.
Alla esittelemme yhdistyksen jäsenten harrastamia lajeja.

Paimennus
Picardi on vahva paimen, kun se syttyy työhänsä, on sen moottori sammumaton. Se käyttää kehoaan hyvinkin vahvasti paimentaessaan ja haukkuu töissään erittäin vähän. Koiran liikehdintä työssä on tasaista, miltei taianomaista, eikä se tuhlaa energiaansa ylimääräiseen hössöttämiseen liikkuessaan lampailla.
Picardin paimennustyyli on perinteinen paimennus (TS), jolle on omat koesäännöt. Ne eroavat kokoavien rotujen (australiankelpiet ja bordercolliet) paimennuksesta ja säännöistä.
Paimennuskokeiden säännöt

Vesipelastus
Picardi ei ole tyypillinen vesipelastuskoira. Kuten paimennuksessa, vepessäkin koira toimii itsenäisesti vaikkakin ohjaajan ohjeiden mukaan. Picardi tekee vahvasti omaa suoritustaan ja on voimakas uimari. Vepessä picardien suurin palkka ja motivaattori onkin itse tekeminen. Vepessä ei tarvita kymmeniä toistoja yhdelle treenikerralle ja se pitää picardin mielenkiinnon yllä.
Vesipelastuskokeen säännöt